Help!
Home arrow O sindikatu

Info
Home
Vesti
O sindikatu
Edukacija
Sekcija mladih
Linkovi
Pristupnica
Predsedništvo GO

Sadrzaj
Vesti
Projekti
Publikacije
Vasa pitanja
Zakoni
GS ZSZ Nezavisnost

 

Zlostavljanje

Astra

Advertisement
Ukratko o sindikatu... PDF Stampaj E-posta

Granski Sindikat Zdravstva ,,Nezavisnost,, Srbije, koji deluje pri Ujedinjenim Granskim Sindikatima ,,Nezavisnost,, nastao je 1996. godine - registrovan 25. maja 1997. godine. Nastao je iz nezadovoljstva zbog nebrige bivseg rezima za zaposlene u zdravstvu. To je bio ocekivani potez zaposlenih u zdravstvu i njihov odgovor na krizu koja je zahvatila sve pore drustva i koja je pretila da totalno razori i unisti zdravstvo u Srbiji.

StrajkZadatak ove organizacije je bio veliki: borba protiv tadasnje vlasti, borba za ljudska prava, edukacija zaposlenih po pitanju pravnih normi i nacela, borba protiv kriminalizacije u zdravstvu, borba za jednakost polova i sve ono sto je obaveza jakog i nezavisnog sindikata u vremenu kada je drzava zauzela sve institucije i organizacije. Ubrzo je ova organizacija narasla u najveci nezavisni sindikat zdravstvenih radnika u Srbiji. Stalnim strajkovima i protestima vrse se pritisci na bivsu vlast. Obavlja se edukacija clanstva, a po pitanju osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom SRJ i u saradnji sa centralom Ujedinjenih Granskih Sindikata ,,Nezavisnost,, NVO, raznim demokratskim forumima. Do demokratskih promena to je bio osnovni zadatak sindikata.

Nazalost, nakon promena, i dalje postoje pritisci i nepostovanje kako pravnih tako i drugih oblika ljudskih prava. Dokazi za to su otpustanje radnika, nedovoljna pravna zastita. Ova organizacija je, iako to novoj vlasti nije odgovaralo, najzad dobila mesto koje joj pripada – da kao predstavnik radnika pregovara sa Vladom po pitanju zarada zaposlenih u zdravstvu i obezbedjivanja osnovnih uslova za rad. Tekuce aktivnosti su: pregovaranje oko novih zakona koji se ticu direktno polozaja zdravtvenih radnika (na nivou Republike) i borba protiv kriminalizacije (na nivou Ustanova). Organizacija je granski organizovana, i trenutno obuhvata 144 zdravstvene ustanove sirom Srbije i nekoliko desetina kojima je registracija u postupku.

Na levoj strani smo dodali dodatne informacije o sindikatu, dovoljno je sa izaberete link koji zelite. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije kojih nema na nasoj prezentaciji, mozete nas kontaktirati telefonom.

 
 
     
Page 1 of 0 ( 0 comments )
 
Da bi ste upisali vas komentar morate se prijaviti ili registrovati.

Top!